Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.hduht.edu.ua/jspui/handle/123456789/1857
Title: Удосконалення процесу виробництва пектинового концентрату та його апаратурне оформлення
Authors: Гузенко, Василь Володимирович
Keywords: пектинові речовини
екстракція
процеc
пектиновий екстракт
ультрафільтрація
діафільтрація
пектиновий концентрат
pectic substances
extraction
process
pectic extraction
ultrafiltration
diafiltration
pectic concentrate
Issue Date: 2013
Publisher: Харків: ХДУХТ
Citation: Гузенко, В.В. Удосконалення процесу виробництва пектинового концентрату та його апаратурне оформлення: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв / В.В. Гузенко; Харківський держ. ун-т харч. та торгівлі. – Харків, 2013. – 21с.
Abstract: Гузенко В.В. Удосконалення процесу виробництва пектинового концентрату та його апаратурне оформлення. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. – Харківський державний університет харчування та торгівлі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Харків, 2013 р. Дисертацію присвячено удосконаленню процесів екстракції пектинових речовин, концентрування та очистки пектинових екстрактів з метою створення енергозберігаючого процесу отримання пектинових концентратів та обладнання для їх реалізації. Розроблено математичну модель процесу екстракції пектинових речовин з перемішуванням у вигляді критеріальної залежності, що дозволяє розрахувати коефіцієнт масовіддачі в системі «тверде тіло-рідина». Встановлено раціональні параметри процесу екстракції пектинових речовин із застосуванням запропонованого комбінованого перемішуючого елемента. Досліджено процеси ультрафільтраційного (УФ) концентрування та діафільтраційного (ДФ) очищення пектинових екстрактів з використанням мембран типу ПАН в тупиковому режимі та режимі з вібраційним перемішуванням. Встановлено раціональні параметри процесів УФ- та ДФ-обробки пектинових екстрактів в режимі з вібраційним перемішуванням вихідної сировини. Встановлено фізико-хімічні показники якості кінцевого продукту – пектинового концентрату – за різних параметрів процесу його отримання. Розроблено конструкції обладнання для екстракції пектинових речовин в лабораторних та промислових умовах. Здійснено комплекс заходів щодо впровадження результатів досліджень в практику. Визначено соціальний та економічний ефект одержаних результатів. Guzenko V.V. Improvement of the Process of Manufacturing Pectic Concentrate and its Instrumentation. – Manuscript. Thesis for Candidate`s degree by specialty 05.18.12 – Processes and Equipment of Food, Microbiological and Pharmaceutical Industries. – Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Ministry of Education and Science, Youth and Sports of Ukraine. – Kharkov, 2013. The dissertation is devoted to the improvement of the processes of extracting pectic substances, concentration and purification of pectic extractions for the production of pectic concentrates and equipment for their realization. Mathematical model of the process of pectic substances with mixing in the form of criterion dependence, which allows us calculate mass transfer coefficient in the system "solid-liquid." Rational parameters of the process of extracting pectic substances from fresh and dry beet pulp with the use of the suggested combined mixing element are determined. The processes of ultrafiltration (UF) concentration and diafiltration (DF) purification of pectic extracts with the use of PAN membranes in a blind mode and vibration mixing mode are investigated. Rational parameters of technological processes of UF-concentration and DF-purification of pectic extracts in a mode of vibration mixing of original stock are determined. Physical-chemical quality indexes of a final product – pectic concentrate – under different parameters of the processes of its reception are determined. Equipment constructions for pectic substances extraction in laboratory and industrial conditions are designed. A set of measures on implementing the results of the research into practice is provided. Social and economic effects of the received results are determined.
URI: http://elib.hduht.edu.ua/jspui/handle/123456789/1857
Appears in Collections:Автореферати 2013 р.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
041487589.pdf575,88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.