Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elib.hduht.edu.ua/jspui/handle/123456789/2211
Название: Natural healthful fruit and vegetable nanobeverages with а record amount of BAS for enterprises of restaurant business, tourism and fitness
Другие названия: Натуральні оздоровчі плодоовочеві нанонапої з рекордним вмістом БАР для підприємств ресторанного бізнесу, туризму та фітнесу
Авторы: Погарська, Вікторія Вадимівна
Михайлов, Валерій Михайлович
Погарський, Олексій Сергійович
Балабай, Катерина Сергіївна
Какадій, Юлія Петрівна
Стуконоженко, Тетяна Анатоліївна
Pogarska, Viktoriya
Mykhailov, Valeriy
Pogarskii, Oleksii
Balabai, Katerina
Kakadii, Iulia
Stukonozhenko, Tetiana
Ключевые слова: оздоровчі нанонапої
натуральні нанопюре
каротиновмісні
хлорофіловмісні
антоціанові добавки
плоди
овочі
healthful nanobeverages
natural nanopowders
carotene-
chlorophyll-
anthocyanin-containing additives
fruits
vegetables
Дата публикации: 2017
Библиографическое описание: Натуральні оздоровчі плодоовочеві нанонапої з рекордним вмістом БАР для підприємств ресторанного бізнесу, туризму та фітнесу = Natural healthful fruit and vegetable nanobeverages with а record amount of BAS for enterprises of restaurant business, tourism and fitness / В.В. Погарська, В.М. Михайлов, О.С. Погарський та ін. // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. / відпов. ред. О.І. Черевко.–Харків: ХДУХТ, 2017. – Вип. 2(26). – С. 21-36. – Англ.
Краткий осмотр (реферат): Розроблено нові натуральні функціональні оздоровчі сокові нанонапої з рекордним вмістом БАР (L-аскорбінової кислоти, β-каротину, хлорофілу, антоціанів, фенольних сполук) і пребіотиків (целюлози, пектинових речовин) у розчинній іономолекулярній формі. Інноваційним у технології нанонапоїв було використання як збагачувачів БАР, барвників, структуроутворювачів рослинні каротиноїдні, хлорофіловмісні, антоціанові кріопюре в наноформі із плодів і прянощів. Нанонапої призначені для імунопрофілактики та рекомендовані для використання в закладах ресторанного бізнесу, туризму та фітнесу. The new natural functional healthful juicy nanobeverages with a record amount of BAS (L-ascorbic acid, β-carotene, chlorophyll, anthocyanins, phenolic compounds) and prebiotics (cellulose, pectins) in a soluble ion-molecular form are developed. As an innovation in technology of nanobeverages the authors used the herbal carotene-, chlorophyll- and anthocyanin-containing cryopuree from fruits and spices in the nanoform as fortificants of BAS, colorants and structure formers. The beverages are aimed for immunological prophylaxis and recommended for the use at the enterprises of restaurant business, tourism and fitness centers. It is shown that the frozen cryoadditives from fruits and vegetables (apples, cherry, black currant, lemons with a peel, spinach, apricot, sea buckthorn, pumpkin) are found in the nanostructured form (on 70%) and have a particle size ten times smaller than in traditional puree. It is determined that the cryopuree has fundamentally new properties and chemical composition, in comparison with puree, which are made by the traditional technologies. In particular, they differ by a higher content (2,5–4 times) of vitamins, carotenoids, anthocyanins, chlorophylls, phenolic compounds and other BAS in the free state in a soluble and easily digestible form comparing with the fresh fruits. It is shown that the new healthful juicy nanobeverages, obtained with the use of frozen nanoadditives from fruits and vegetables and phytoextracts from natural spices, differ in a record amount of vitamins (L-ascorbic acid), β-carotene, chlorophylls a and b, anthocyanins, low- and high-molecular phenolic compounds, aromatic substances and other BAS. They have a pronounced natural color (yellow, green, pink-and-cherry), original taste and aroma, do not contain synthetic components. The nanobeverages exceed the world-known analogues by the content of BAS, and they are recommended for use in immunoprophylaxis of the population.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://elib.hduht.edu.ua/jspui/handle/123456789/2211
ISSN: 2312-3990
Располагается в коллекциях:Вип. 26. - 2017 (тех.)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
+sec1_2.pdf243,59 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.