Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elib.hduht.edu.ua/jspui/handle/123456789/2224
Название: Determination of safety indicators of frozen fruit semi-finished products for the production of smoothies
Другие названия: Визначення показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі
Авторы: Одарченко, Дмитро Миколайович
Соколова, Євгенія Борисівна
Аксьонова, Олена Федорівна
Абабова, Аліна Геннадіївна
Odarchenko, Dmytro
Sokolova, Evgenia
Aksenova, Elena
Ababova, Alina
Ключевые слова: безпечність
токсичні елементи
нітрати
пестициди
радіонукліди
напівфабрикат
смузі
safety
toxic elements
nitrates
pesticides
radionuclides
semifinished products
smoothies
Дата публикации: 2017
Издательство: Харків: ХДУХТ
Библиографическое описание: Визначення показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі = Determination of safety indicators of frozen fruit semi-finished products for the production of smoothies / Д.М. Одарченко, Є.Б. Соколова, О.Ф. Аксьонова та ін. // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. / відпов. ред. О.І. Черевко. – Харків: ХДУХТ, 2017. – Вип. 2(26). – С. 104-116. – Англ.
Серия/номер: Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;2(26)
Краткий осмотр (реферат): Наведено результати досліджень показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі. Установлено, що вміст важких металів, мікотоксинів, нітратів, пестицидів та радіонуклідів не перевищує встановлених нормативів. Розглянуто вплив інгредієнтів на радіозахисні властивості та безпечність замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі. Дослідження показників безпечності напівфабрикату підтверджують його відповідність вимогам державної системи контролю харчових продуктів. The actual level of toxic elements content, namely heavy metals, mycotoxins, nitrates, pesticides and radionuclides in dried apples, strawberries, oat flakes is established. And as these indicators are set in fresh and frozen semi-finished products for smoothies made from these ingredients. Investigation of the content of toxins and mycotoxins in fresh samples showed that the content of residual quantities of these indicators does not exceed the established standards. To determine the content of toxic elements and their changes during storage, the studies were carried out immediately after the manufacture of the semi-finished product, and then after 30 days of storage at -18 ± 2 ° C. The study of fresh and frozen fruit semi-finished products confirms their compliance with the requirements of the state system for quality control of food products . Requirements to the maximum permissible concentrations (MPC) of nitrates in semi-finished products for smoothies of similar composition are not available, but comparing the content of nitrates in the product with the requirements for baby food products makes it possible to consider that the product obtained meets even these stringent requirements. So for canned fruit on the basis of MPC is 50 mg / kg, while the resulting semifinished product contains 47 mg / kg. It is noted that smoothies of similar composition contain ascorbic and folic acids, synergism of these vitamins strengthens the body's ability to excrete nitrates. Frozen fruit semi-finished product for the production of smoothie drinks successfully combines those nutrients that reduce the intake of radionuclides into the body and increase the body's resistance to radiation. These substances include apple pectin, which binds radionuclides and prevents their absorption in the intestine, natural antioxidants, which increase the body's resistance to various infections and negative environmental effects. Given the safety indicators, it can be argued that a frozen fruit semi-finished product for the production of a smoothie is safe for the human body.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://elib.hduht.edu.ua/jspui/handle/123456789/2224
ISSN: 2312-3990
Располагается в коллекциях:Вип. 26. - 2017 (тех.)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
+sec1_9.pdf206,74 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.